Jeannet van der Deijl - Den Haag


18-07-2018

Hallo,

Ik ben in juli een aantal keren bij jullie geweest om advies te vragen en planten te kopen voor mijn plantenfilter in aanbouw.

Ik heb toen beloofd om nog eens wat foto's op te sturen van de vijver en het filter.

We zijn nog niet klaar met de afwerking van zowel plantenfilter als de vijver.                                                                                                                                          

De betimmering met hardhout rondom + de stenen vijverrand moeten nog gemaakt worden.

Maar het plantenfilter draait al en doet prima zijn werk: geen ammoniak en nitriet te meten.

Even wat gegevens:
De vijver zelf is niet groot: 3000 Liter.
1.60 diep en met een schuin verloop erin 120 bij 190cm.

Het plantenfilter is 380 lang en 40 breed bij 70 diep. De planten staan in 6 kratten (jullie welbekend) welke gevuld zijn met grind met een diameter van 0,5 tot 0,8 cm. De handgrepen in de kratten zijn dichtgemaakt door uit plastic vijvermandjes de zijkanten te knippen en deze tussen het grind en de zijkant van het krat te steken. Zo kunnen de kratjes tot de rand gevuld worden wat juist een mooie diepte is om de planten stevigheid te geven. De kluiten van de planten zijn gespoeld om overtollige aarde af te spoelen. De kratten hebben een open structuur in de bodem waar de plantenwortels doorheen kunnen groeien en zo vrij hangen in de ruimte onder de kratten. Het plantenfilter heeft een totaal volume van zo'n 800 liter.

Het plantenfilter is als communicerend vat op de vijver aangesloten. Aan de ene korte zijde wordt aan de onderkant het water ingelaten. Terwijl een pomp er aan de bovenkant van de andere korte zijde voor zorgt dat het retour de vijver in gaat. Deze pomp staat in een vijvermand welke onder de kratten hangt. Een kleine vijvermand werkt als deksel van deze 'pompkamer'. Zo is de pomp mooi uit het zicht weg gewerkt en toch bereikbaar.

Zo legt het water dus een weg af door de hele lengte van het plantenfilter. Eventueel vuil wat mee komt met het water vanuit de vijver kan bezinken op de bodem van het PF. Eens per jaar til ik de kratten uit de bak en sluit de aanvoerleiding af middels een kogelkraan. Door een dompelpomp kan ik nu het vuil met het water wegpompen, even de slang erop voor de laatste resten en klaar.

Naast het PF draait nu een simpel drukfilter met ingebouwd UV lampje. De lamp is alleen s'nachts een poos aan (schakelklok). We zijn bezig om een oude polyester bak om te bouwen naar meerkamerfilter. Deze moet dan samen met een zeef als voorfilter het huidige drukfiltertje gaan vervangen.

De vijver heeft nu 7 bewoners:
1 koi van 10cm,
4 koi tussen de 16 en 20 cm
2 koi tussen de 24 en 26 cm

En dit is het plantenfilter vijf weken na aanplant. Ik heb planten uit een bestaand kleiner plantenfilter overgezet en gemengd met de nieuw aangeschafte planten: twee soorten irrisen, zwanebloemen, paardestaarten en dwerglisdodde.


 

Dit was het PF bij aanplant:

Duidelijk verschil in die vijf weken tijd.

Er zijn geen planten welke voedingsstoffen tekort lijken te komen. Ook de planten helemaal rechts, het verst van de inlaat van water, zijn goed groen.

De eerste drie weken heeft het waterpeil van het PF zo'n 6cm onder de oppervlakte van het grind gestaan. Dit leek sommige planten juist even dat steuntje te geven om goed aan te slaan. Inmiddels heb ik het nivo laten stijgen tot juist onder het oppervlak van het grind.

Toen ik zojuist even wat kratjes opzij schoof zag ik het volgende beeld:

Onder de kratten is een gordijn van dunnere en dikke wortels voelbaar welke tot zo'n 20 cm onder de kratten hangt.

Het gaat dus uitstekend met het filter. Het werkt bijzonder goed en ik ben zeer benieuwd naar de volgende zomer, als het PF de kans heeft om een volledig seizoen te groeien en te bloeien. Voedselaanbod zal er genoeg zijn aangezien we plannen hebben om een tweede vijverbak te gaan bouwen van 6000 liter, welke uiteindelijk ondergronds in contact zal staan met de huidige. Uiteindelijk zal het PF dan zo'n vijver van 9 kuub gaan filteren. Tegen die tijd zal het meerkamerfilter ook ingedraaid zijn en kunnen beide filterlijnen meegroeien met het voedselaanbod.

Als laatste nog even een foto van het raam in de vijver welke precies voor het raam in onze woonkamer. Zo heb ik ook een soort aquarium in huis:

Het is bijzonder genieten en erg leuk uitgevallen. De vissen komen regelmatig nieuwsgierig kijken naar de bedrijvigheid in huis.

Bedankt voor het goede advies. Dit heeft gezorgd voor een mooi PF welke qua techniek niet eens zo ingewikkeld in elkaar steekt.

Met vriendelijke groet
Jeannet van der Deijl
Den Haag
 

Neem contact met ons op

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

Hulp voor:
Hulp voor:
Hulp voor:
Hulp voor:
Hulp voor:


Zijdeweg 26 • 2811 PC • Reeuwijk • Tel: 0182-392705 • 06-22936114 • E-mail: info@waterplantenspecialist.nl

Zijdeweg 26
2811 PC  Reeuwijk
Tel: 0182-392705 • 06-22936114
E-mail: info@waterplantenspecialist.nl

© 2010 Waterplatenspecialist van der Werf | Realisatie: Arco