Wat groeit er in een brakke sloot?

Onze kwekerij ligt midden in de mooie Tempelpolder tussen Boskoop en Reeuwijk. We worden omringd door groene weilanden, rechte sloten en prachtige wolkenluchten. Slootranden zijn een ideale plek om de biodiversiteit in het agrarische landschap te vergroten, namelijk door het aanleggen van natuurvriendelijke oevers (NVO’s).
En dat hebben we gedaan!

In het voorjaar van 2023 hebben we, in opdracht van Service Dienst Reeuwijk, bijna 3 kilometer natuurvriendelijke oever aangeplant. Het doel was om de afkalving van de oevers (door muskusratten en bemaling van de polder) tegen te gaan. Daarnaast levert een natuurvriendelijke oever een enorme bijdrage aan de biodiversiteit én de waterkwaliteit in het gebied.

Alleen, het beplanten van natuurvriendelijke oevers is in een polder met brak water niet vanzelfsprekend. Door de diepe ligging en de bodemdaling in dit gebied wordt er veel zout water aangetrokken en is het slootwater aan het verzilten. Door het toenemende zoutgehalte in het water kunnen veel water- en oeverplanten niet meer goed groeien of laten het helemaal afweten.

Toch is er een aantal inheemse planten die ondanks een brak milieu nog wel goed kunnen gedijen. Heen (Scirpus maritimus), Riet (Phragmites australis) en Mattenbies (Scirpus lacustris) zijn voorbeelden van grasachtige planten die goed bestand zijn tegen brak water. Daarnaast zijn er ook mooie bloeiende moeras- en oeverplanten die zich niet door het brakke water uit het veld laten slaan en prima een natuurvriendelijke oever kunnen opfleuren.

Drie voorbeelden van inheemse en bloeiende water/oeverplanten die het goed doen in brak water:

Gele lis (Iris pseudacorus): De Gele lis heeft frisgroen opstaand blad en in het voorjaar grote gele bloemen die insecten trekken. Brak slootwater is geen probleem voor de gele lis. Door het grote volume aan blad en een uitgebreid wortelstelsel, worden veel voedingsstoffen opgenomen uit het water, wat de waterkwaliteit ten goede komt.

Watermunt (Mentha aquatica): Watermunt bloeit zomers met licht paarse bloemetjes, is nuttig voor insecten en ruikt heerlijk. Er kan ook thee van gezet worden. De plant tolereert een brak milieu en is bij afkalvende oevers een nuttige plant door de bodem bedekkende eigenschappen.

 Zwanenbloem (Butomus umbellatus): het subtiele uiterlijk van de Zwanenbloem doet het misschien niet direct vermoeden, maar deze inheemse schoonheid is bestand tegen brak slootwater. Het is een plant die het goed doet in een voedselrijke boerensloot. De Zwanenbloem trekt daarnaast ook nog eens veel insecten aan en fleurt in de zomer de slootkant op met haar mooie roze bloemen.

Deze drie planten passen trouwens ook goed in een gewone vijver 🙂

Wilt u advies over planten voor brak water? Of wilt u hulp bij het ontwerpen of realiseren van een natuurvriendelijke oever? Neem gerust contact op!