Waterplant van de maand November: Moerasgladiool

Het is herfst, de natuur maakt zich klaar voor de naderende winter. Dagen worden korter en kouder, bomen laten hun bladeren vallen, dieren leggen wintervoorraden aan of trekken weg, en ook het leven in en om de vijver komt tot rust.
Wat een overgang is het, van de zomerse levendigheid met uitbundig groeiende en bloeiende vijverplanten, rondscherende libellen en kwakende kikkers naar een herfstige, rustige en stille plek. De meeste bloemen zijn uitgebloeid, planten sterven af, dieren kruipen weg en het water is donker en stil.

In deze tijd van het jaar komen we bij veel klanten de vijver voorbereiden voor de winter.  Het winterklaar maken zorgt ervoor dat, zodra in het voorjaar de temperatuur weer gaat stijgen, de vijver een vlotte start kan maken en sneller in balans komt.  Bij zo’n najaarsbeurt verwijderen we slib van de bodem en snoeien we afgestorven planten weg. Maar hier en daar worden we verrast door een rode, witte of roze verschijning die tussen de afstervende planten staat te bloeien: de Moerasgladiool (Schizostylis coccinea).

De Moerasgladiool is één van de vijverplanten die in het najaar bloeit en in zachte omstandigheden zelfs door kan bloeien tot de winter arriveert. De standplaats is bij voorkeur een vochtige, voedselrijke en beschutte plek aan de rand van de vijver (0 tot -5 cm diepte), in de zon of halfschaduw.  Oorspronkelijk komt de plant uit Zuid-Afrika en werd hier lang als matig winterhard beschouwd. Maar met de hogere temperaturen doet deze plant het eigenlijk best goed in Nederland, en dat zien we steeds vaker als we bezig zijn met vijveronderhoud.

De planten groeien in pollen die zich onder de juiste groeiomstandigheden uitbreiden door middel van jonge scheuten. Als na een aantal jaar de groei en bloei afneemt is het tijd om de planten te scheuren en de scheuten wat verder uit elkaar terug te planten. Bij strenge vorst kan wat extra bescherming (afdekken met bladeren) gewenst zijn. De bloemen staan op lange, ranke, stevige stengels, en leuk om te weten, ze zijn ook geschikt als snijbloem!

 

Wilt u ook graag moerasgladiolen bij uw vijver? Of heeft uw vijver een onderhoudsbeurt nodig? Neem gerust contact op!