Waterplant van de maand december: de Kaapse waterlelie

In de winter is het op de kwekerij rustiger dan in de andere seizoenen. Met vijveronderhoud gaan we door totdat het echt te koud is om in het water te werken en aanplant vindt voornamelijk plaats in de andere seizoenen. De werkzaamheden die nu plaatsvinden zijn vooral het schoonmaken van de planten, onderhoud aan de kassen en andere gebouwen. Een deel van de vijverplanten is ondergebracht in onze onverwarmde kassen, de echte die hard planten blijven op het veld buiten staan. De meeste planten zijn in rust en er is weinig bloeiends te bekennen. Op die paar uitzonderingen na….

Een van die uitzonderingen is de Kaapse waterlelie (Aponogeton distachyos). En die mag eigenlijk niet in uw vijver ontbreken, want het is een waterplant die bloeit wanneer niet veel andere vijverplanten bloeien. En dat doet ie niet één keer, maar wel twee keer per jaar!

De eerste maal is in het vroege voorjaar, de Kaapse waterlelie is dan één van de eerste bloeiende vijverplanten. Dan verdwijnt de plant een aantal maanden om in het najaar, wanneer de meeste planten afsterven, weer boven het wateroppervlak op te duiken en te bloeien met witte en naar vanille geurende bloemen. De Kaapse waterlelie blijft dan tot het moment dat het ijs op de vijver verschijnt.

Ondanks dat de naam misschien anders doet vermoeden, is de Kaapse waterlelie geen familie van de welbekende waterlelie. Het uiterlijk is duidelijk anders door het langwerpige blad (dat meer lijkt op het blad van drijvend fonteinkruid) en de bijzondere gesteelde aarvormige bloemen.

De Kaapse waterlelie houdt van een plantdiepte van ca. 40 – 50 centimeter, en kan op deze diepte overwinteren. Doormiddel van zaden kan de Kaapse waterlelie zich spontaan vermeerderen, maar kunnen indien gewenst vrij makkelijk weer verwijderd worden, het zaadje ontkiemt redelijk aan de oppervlakte.

Heeft de plant zich vrolijk uitgezaaid en heb je er meer dan genoeg van? Verschillende bronnen op internet geven aan dat de Kaapse waterlelie eetbaar is. In Zuid-Afrika wordt de Kaapse waterlelie in verschillende gerechten toegepast. Wij hebben het zelf eerlijk gezegd nog nooit geproefd, dus of het lekker is weten we niet. Informeer jezelf eerst goed over de mogelijkheden en risico’s  van het eten van planten voordat je hier aan begint!

 

 

Bent u op zoek naar vijverplanten die een interessant winterbeeld geven? Neem gerust contact op!