Vijveronderhoud in het najaar

Na een heel seizoen genoten te hebben van de vijver, is het in het najaar tijd om de vijver een handje te helpen om goed de winter in te gaan. En dan bedoel ik eigenlijk: in het voorjaar weer een goede start te maken. Vijveronderhoud in het najaar zorgt er namelijk voor dat de vijver, zodra het voorjaar zich weer aankondigt, makkelijker in biologisch evenwicht komt. En dat betekent sneller helder water en minder problemen met alg. Oktober is daar doorgaans een goede maand voor.

Alg zit altijd in het water, ook als het niet met het blote oog te zien is en geen problemen veroorzaakt. Het is voedsel voor veel kleine diertjes die in de vijver leven, en is dus een normaal en nuttig onderdeel van de vijverbiotoop. Hoe kan het dan dat er vaak problemen ontstaan met alg in de vijver? Iedereen kent wel het schrikbeeld van de vijver die eruit ziet als een pan dikke erwtensoep.
Naast dat het er onaantrekkelijk uit ziet, verstikt een teveel aan alg de waterplanten die daardoor slecht groeien of zelfs  afsterven. Genoeg redenen dus om overmatige algengroei te voorkomen, en daar kan je het beste in het najaar al mee beginnen.

Algen gedijen goed in voedselrijk water. Ze nemen, net als vijverplanten, nutriënten op uit het water. Er ontstaat een biologisch evenwicht wanneer er tussen vijverplanten en algen een gezonde concurrentie is om de beschikbare nutriënten. Ook de hoeveelheid zonlicht is van invloed op de groei van alg.
In het voorjaar, wanneer de hoeveelheid licht en temperatuur oploopt, komen algen al snel op gang. Sneller dan de andere vijverplanten, die net wat meer tijd nodig hebben om uit hun overwinteringsstand te komen. Als er op dat moment veel nutriënten in het water zitten, bijvoorbeeld door afgestorven plantenresten of uitwerpselen van vissen, kan de algengroei exploderen. Er is immers nog weinig concurrentie om de voedingsstoffen met andere vijverplanten, en nog weinig schaduw van hun bladeren.

Zo’n explosieve algengroei willen we uiteraard graag voorkomen, want het betekent veel werk om de vijver weer in balans te krijgen en de zuurstofplanten kunnen erdoor afsterven. Dus, het liefst in het najaar al aan de slag om in het voorjaar de beste uitgangspositie te creëren!

Wat kunt u in het najaar doen om uw vijver in het voorjaar een goede start te geven? Voorkom in ieder geval dat er veel blad in de vijver terecht komt. Denk aan blad van bomen en struiken in de omgeving van de vijver, maar ook aan afstervend blad van oeverplanten. Daarnaast kunt u slib van de bodem verwijderen met een schepnet of een vijverstofzuiger. Laat het slib even langs de rand van de vijver liggen zodat de beestjes die meegekomen zijn terug de vijver in kunnen kruipen. Tip: het slib is goede compost voor uw (moes)tuin!

 

 

Heeft u problemen met alg in het voorjaar? Of wilt u het onderhoud van uw vijver graag uitbesteden? Neem gerust contact op!