Waterplant van de maand januari: Knikkend nagelkruid

Het is januari, en het is rustig op de kwekerij. En best koud. We voeren onderhoudswerkzaamheden uit aan de gebouwen en het terrein, en ook het op orde houden van de planten gaat gewoon door. We zijn veel minder op pad, want de temperatuur is meestal te laag om nog het water in te gaan. Hoewel we ook wel eens tussen de ijsschotsen hebben staan werken. Het is een team van doorzetters hier!

Knikkend nagelkruid
Voor de plant van de maand januari heb ik gekozen voor Knikkend nagelkruid (Geum rivale). Knikkend nagelkruid is een zeldzame inheemse plant die van een vochtige, voedselrijke standplaats in de zon of halfschaduw houdt. Een prima plant voor aan de rand van een vijver dus! Deze sterke plant is winterhard en (half)wintergroen, met een beetje herfstkleuring en decoratieve zaadpluizen.  In januari zorgt Geum dus voor nog een klein beetje groen en structuur rond de vijver. En dat is niet het enige wat deze plant te bieden heeft.

Breed toepasbaar 
Het rustige uiterlijk van de plant zorgt ervoor dat het goed past bij verschillende beplantingsstijlen. Nagelkruid kan net zo makkelijk bij een losse natuurlijk beplanting als bij een beplantingsstijl met veel groen en verschillende bladstructuren. Met een hoogte van ongeveer 40 cm blijft het een beschaafde plant, die op de juiste plek langzaam uitdijt. Het mooi gevormde blad vormt een dicht bladerdek zodat er bijna geen onkruid tussendoor groeit. Een goede bodembedekker is het dus ook nog.
In het voorjaar verschijnen geel-oranjeachtige bloemetjes, die tijdens de bloei naar beneden geknikt hangen. Hier komen veel insecten op af die dankbaar gebruik maken van deze voedselbron. Knikkend nagelkruid levert zo een goede bijdrage aan de biodiversiteit in uw tuin.

Combinaties met andere planten
Het is dus een nuttige plant waar eindeloos mee te combineren valt. In de herfst, wanneer het blad een beetje begint te verkleuren, combineert Knikkend nagelkruid mooi met Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’). In het voorjaar, als Geum nog een beetje op gang moet komen is het een goede combinatie met voorjaarsbollen zoals kievitsbloem (Fritillaria meleagris) en boshyacint (Scilla campanulata). Liever een combinatie met meer groen in plaats van bloemen? Probeer dan eens een rij Carex met daarvoor een rij Knikkend nagelkruid.

De decoratieve zaadpluizen van Geum rivale

 

Bent u op zoek naar wintergroene vijverplanten? Heeft u hulp nodig bij het maken van een beplantingsplan voor uw vijver? Neem gerust contact op!