Vijverplanten met een mooi winterbeeld

Het is januari en de dagen zijn vaak grijs, nat, winderig en soms een beetje wit. In dit seizoen geen bruisende en uitbundig bloeiende vijvers, wat zo kenmerkend is voor de zomermaanden. De vijver is nu misschien zelfs een beetje op het saaie af. Planten zijn kaal, bruin, onder de grond gedoken om te overwinteren of nog een klein zaadje dat ligt te wachten op de juiste omstandigheden om te ontkiemen. Nu hoeft de vijver in deze tijd van het jaar ook niet zo uitbundig te zijn, het is een periode van winterrust, ingetogenheid en naar binnen keren, om in het voorjaar weer vol leven te kunnen verschijnen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het saai is, ook in de winter kan een vijver iets te bieden hebben. Hoe kunt u hiervoor zorgen?

Dat kan door planten te kiezen die in de winter groen blijven of een mooi wintersilhouet hebben. Ook een kunstwerk bij de vijver valt extra op wanneer de rest kaal en stil is. Met een kunstwerk kunnen we u verder niet helpen, met planten uiteraard wel! Hieronder een aantal planten die in de wintermaanden wat te bieden hebben.

Wintergroen: Japanse holpijp (Equisetum japonica)
De Japanse holpijp is een moerasplant die gekenmerkt wordt door recht opgaande groene stengels met horizontale donkere strepen. De stengels doen een beetje aan bamboe denken. De plant is winterhard en blijft het hele jaar door groen. Dus ook in de winter zorgt deze plant voor wat kleur bij de vijver.
De Japanse holpijp groeit snel (en kan flink uitbreiden als deze niet in een mandje staat) en neemt daardoor veel nutriënten op. Gunstig voor de kwaliteit van het water!

Silhouet: Lisdodde (Typha)
Er zijn verschillende soorten Lisdodde’s en het zijn supersterke en nuttige planten. Daarnaast leveren ze ook een mooi wintersilhouet: de bruine fluweelachtige bloemen (sigaren) aan het eind van de steel blijven de hele winter staan. Het zijn inheemse, krachtig groeiende planten die het water goed zuiveren, de plant is eetbaar en de holle stengels bieden een goede schuilplaats voor insecten. Multifunctioneel inzetbaar! Let wel op of deze plant geschikt is voor uw vijver,

Zuurstof: Reuze vallisneria (Vallisneria gigantea)
Minder opvallend maar van grote toegevoegde waarde voor uw vijver in de winter: groenblijvende zuurstofplanten.
Groenblijvende zuurstofplanten gaan in de winter door met zuurstof produceren. Zo dragen ze bij aan het op peil houden van de waterkwaliteit gedurende een periode dat veel zuurstofplanten in rust zijn. Zorg dat u minimaal 5 zuurstofplanten per m3 water hebt.
De Reuze vallisneria is een goed voorbeeld van een zuurstofplant die groen blijft. Oorspronkelijk wordt Vallisneria gebruikt als aquariumplant, maar hij doet het ook goed in vijvers. De lange bladen zijn groen en verkleuren in het naseizoen naar rood/groen.
Wie de tijd neemt om ook in de winter een kijkje in de vijver te nemen zal zien dat daar ook nog wat te beleven valt 😉

Zoekt u planten voor uw vijver om een mooi winterbeeld te creëren? Neem gerust contact op!