Eetbare planten voor de vijver

Moestuinen, permacultuur, voedselbossen….. zelf voedsel verbouwen is in, ontzettend leuk én nuttig om te doen.
Wat veel mensen zich echter (nog) niet realiseren, is dat er ook heel wat eetbare planten voor de vijver zijn. Sterker nog, er is best een ruime keuze!

De meeste mensen kennen waarschijnlijk wel watermunt (Mentha aquatica), dat net als gewone munt gebruikt kan worden voor een kop muntthee.
Of witte waterkers (Nasturtium officinale), een gezonde toevoeging aan een salade. En zo zijn er nog veel meer, maar nog relatief onbekende eetbare water- en oeverplanten.
In ons assortiment hebben we momenteel zo’n 80 verschillende eetbare planten voor in en bij de vijver.

Let wel op
Uiteraard is het belangrijk om verantwoordelijk en met verstand met eetbare planten om te gaan. Dat een plant als eetbaar wordt aangeduid betekent niet per se dat alle delen van een plant eetbaar zijn, ook niet op elk moment, soms maar met mate of na een bepaalde bereiding. En dat een plant eetbaar is wil niet altijd zeggen dat het lekker is…..
Informeer jezelf in ieder geval goed over de eetbare delen, het oogstmoment, de verwerking en hoeveel je ervan kan eten. En verzeker jezelf ervan dat je de juiste plant te pakken hebt, want sommige planten lijken sterk op elkaar. Bij waterplanten is het ook belangrijk dat de waterkwaliteit veilig is en vrij van parasieten en ziektekiemen.
Genoeg gewaarschuwd nu, over naar drie eetbare planten die bij elke vijver passen.

Cochlearia officinalis – Echt lepelblad
Deze plant staat graag op een beetje vochtige en zonnige oever. Lepelblad is eenjarig, maar zaait zichzelf uit en komt zo elk jaar weer terug.
Lepelblad bevat veel vitamine C en het blad kan geoogst worden op een moment dat we het extra goed kunnen gebruiken, in de winter!
Lekker als pittige toevoeging aan een salade of als garnering. Ook de bloemen, vruchten en zaden zijn eetbaar.

Nymphoides peltata – Watergentiaan
De Watergentiaan is een drijfplant met een mooi geel bloemetje. De bladeren geven schaduw en dragen zo bij aan een stabiele watertemperatuur.
Eetbaar zijn het blad, het binnenste van de stengel en de bloemknoppen. En, handig als je er vaak van wilt oogsten, de watergentiaan vermeerdert zich sterk door uitlopers onder water.
Verder komt de plantdiepte niet zo nauw. Ze groeien van -10cm tot wel 2 meter diep. De Watergentiaan is dus op veel plaatsen toepasbaar.

Veronica beccabunga – Beekpunge
Een plant die graag in ondiep water groeit, met kleine paarse bloemetjes bloeit en in zachte winters groen blijft. Vanwege zuiverende kwaliteiten heel nuttig voor de waterkwaliteit van de vijver, en de bloemetjes zijn bruikbaar als decoratie op een salade.

Inspiratie opdoen?
In de praktijk zien hoe een eetbare oever eruit ziet?
Voedselbos Benthuizen is het eerste voedselbos met een eetbare oever.
In 2020 heeft Waterplantenspecialist Van der Werf daar geadviseerd en geholpen met de aanleg. Bij de aanleg is gebruik gemaakt van een structuurmat (zie foto).
Hierin zijn ca. 15 verschillende soorten eetbare planten gezet, zoals Kalmoes (Acorus calamus), Kattenstaart (Lythrum salicaria) en Kaapse knoflook (Tulbaghia violacea).
Bij Permacultuur Centrum Den Haag (www.permacultuur.nu) is een voedselmoeras aangelegd.

 

Aanleg eetbare oever – Voedselbos Benthuizen

 

Ook een eetbare oever aanleggen of aan de slag met eetbare vijverplanten? Neem gerust contact op!