Waterplant van de maand februari: Kievitsbloem

Het is ondertussen februari en we hebben de donkerste dagen achter ons gelaten. De dagen zijn duidelijk aan het lengen. Het gaat geleidelijk aan, elke week valt op dat het net iets eerder licht is en net iets later donker. Ineens rijd je na werk in het licht naar huis. Uit de wind en in de zon voelt het soms al bijna als voorjaar, maar de lente laat nog wel even op zich wachten.

Rond de vijver lijkt er misschien nog niet veel te gebeuren. Veel planten zitten nog verstopt onder de grond en er lijkt weinig verschil met een maand eerder. Maar schijn bedriegt, langzaamaan zijn alle levende wezens zich aan het voorbereiden op de komende lente. En wie goed kijkt kan wellicht al groene sprieten ontwaren die zich boven de grond wagen. Dit zijn de eerste bladeren van de voorjaarsbollen. Zo’n voorjaarsbol is de kievitsbloem (Fritillaria meleagris).

 Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)
De kievitsbloem is een bolgewas met een voorkeur voor een vochtige, goed doorlatende standplaats. De vochtige grond aan de rand van de vijver kan daarom een goede plek zijn.
Vroeg in het jaar komen ze op om in april-mei te bloeien met klokvormige bloemen. De bloemen van de kievitsbloem zijn meestal paars met een bijzonder schaakbordachtig patroon. Soms zijn de bloemen wit. Voor vroege bijen en hommels is de kievitsbloem een welkome voedselbron.

Het is een inheemse plant die in het wild vrij zeldzaam en beschermd is.

Bol of plant
Wil je kievitsbloemen bij de vijver dan kun je kiezen voor bollen of een plantje in een pot.
In het najaar kunnen de bollen worden gepoot. Plantjes in een pot kunnen het hele jaar door geplant worden als het niet vriest. In de lente fleuren de kievitsbloemen dan met hun bijzondere bloeiwijze de rand van de vijver op. Een andere voorjaarsbol die het goed doet op een vochtige plek is bijvoorbeeld de boshyacint (Scilla campanulata ‘Excelsior’).

Kievitsbloem combineren
Eenmaal uitgebloeid laat de kievitsbloem een karakteristieke doosvrucht zien. Daarna verdwijnt de decoratieve waarde. Maar haal het oude loof niet weg, daar haalt de plant nog belangrijke voedingsstoffen uit. Combineer de kievitsbloem liever met planten die iets later bloeien, en het uitgebloeide blad wat verhullen. Denk bijvoorbeeld aan Kruipend zenegroen (Ajuga reptans) of Sterrengras (Dichromena colorata).

 

 

Wil je ook graag voorjaarsbloeiers bij de vijver? Wij kunnen verschillende soorten leveren. Neem gerust contact op!