Bezoek op de kwekerij: Voedselbos de Amstelaar

Permacultuur, voedselbossen…. het zijn termen die je steeds vaker hoort.
En dat is goed nieuws, want het zijn heel interessante manieren om voedsel te produceren.

Maar wat moeten voedselbosbouwers nu op een waterplantenkwekerij?
Heel veel, lees verder!

Wat is een voedselbos?
Een voedselbos is gebaseerd op het idee van een echt bos, maar dan met voedselproducerende gewassen.
Een echt bos bestaat uit verschillende lagen, met hoge bomen, wat lagere bomen, struiken en onderbegroeiing, je kent het wel.

Door in een voedselbos gebruik te maken van zulke lagen ontstaat een zeer efficiënt en gevarieerd systeem.
Onder de hoge notenboom groeit de iets lagere fruitboom, waaronder bessenstruiken staan, waaronder kruiden groeien et cetera.
Door deze verticale structuur kan er op een klein oppervlak ontzettend veel geproduceerd worden.
En door met de natuur mee te werken ontstaat een sterk en veerkrachtig ecosysteem, dat weinig input nodig heeft en veel oplevert.
Daarnaast draagt het ook flink bij aan een gezonde bodem en de biodiversiteit. Win-win!

In een voedselbos kunnen wel negen van zulke lagen worden onderscheiden. En ja, als er water is, dan kunnen waterplanten ook zo’n laag vormen.
Er zijn best wat eetbare soorten water/moerasplanten.
Een vijver trekt natuurlijk ook veel leven aan en zorgt zo voor een enorme toevoeging aan de biodiversiteit.

Eetbare waterplanten
We merken dat de interesse in eetbare waterplanten aan het groeien is.
En terecht, want waterplanten vormen een interessante aanvulling op het gebruikelijke assortiment eetbare planten.
In een eerdere blog (Eetbare planten voor de vijver) hebben we hier al eens wat over geschreven.

In voedselbos de Amstelaar zijn twee vijvers aangelegd.
Bij de beplanting is het uitgangspunt geweest om de vijvers zo snel mogelijk biologisch in evenwicht te krijgen én
zoveel mogelijk eetbare planten toe te passen.

Welke eetbare* waterplanten zijn er in voedselbos de Amstelaar te vinden?
Wie nu gaat kijken ziet daar in onder andere de Kleine lisdodde (Typha angustifolia), Watermunt (Mentha aquatica)
en de Witte waterlelie (Nymphaea alba).

De Kleine lisdodde is een zeer sterke en multifunctionele plant (zie ook deze blog).
Veel delen zijn eetbaar (bijvoorbeeld de jonge scheuten en het zaad) en de vezels zijn bruikbaar voor isolatie en textiel.

Watermunt is een krachtige inheemse waterplant die ook op vochtige oevers zijn weg wel weet.
De lila bloemen trekken veel insecten en de plant heeft de bekende munt geur. Eetbaar zijn het blad en de bloemen.
Het blad kan tot de bloei geoogst worden en is te gebruiken in theemengsels  en als smaakmaker in gerechten.
De bloemen zijn bruikbaar als eetbare decoratie.

De witte waterlelie is natuurlijk een opvallende en prachtige verschijning.
De plant kan tot 2 meter diep staan en kan met haar grote bladeren behoorlijke oppervlakten bedekken.
De wortel is (na de juiste behandeling!) eetbaar.  Er kan meel van gemaakt worden.

Voedselbos de Amstelaar
Meer weten over Voedselbos de Amstelaar? Neem een kijkje op hun website: www.amstelaar.nl.

Aanleg van één van de vijvers in Voedselbos de Amstelaar

 

*Het consumeren / toepassen van planten is altijd je eigen verantwoordelijkheid.
Gebruik/consumeer planten alleen als je zeker bent van de determinatie en toepassing.
Waterplantenspecialist Van der Werf kan op geen enkele wijze verantwoordelijk worden gehouden voor
het consumeren/toepassen van planten of delen daarvan. 


Op zoek naar eetbare water/vijverplanten? Neem gerust contact op, we helpen je graag!